2008 Ford Fiesta Şanzıman Problemi (SORU - CEVAP)

SORU ;

Merhaba Mehmet Bey;

Aracım 2008 model 1.4 Fiesta TDCI.

Baskı balata 160.000'de değişti. Ustadan aracı aldığımızda herhangi bir problem yoktu.

Sonra vites takılmaya başladı. Araç viteste giderken çıkmıyordu vites. Sonra biz halatı değiştirdik ve düzeldi.

Sonra debriaja basında kesilip bırakınca gelen ses sorunu başladı ancak ilk başlarda çok hafifti bu ses. Keçe değiştirdiler yağ eklediler düzelmedi.

Uğtaşmadık biz bu şekilde devam ettik araç şuan 185.000'de.

Ankaradan istanbula giderken araç uzunyolda eskisi kadar güçlü çekmemeye başladı yarım saat sonra da kaldı. Araçtan çok ciddi yüksek tır-tır sesler gelmeye başladı vites 5'e geçmiyordu. Biraz bekledik sonra araç bi düzeldi taktık 5'e yardırdık istanbula. 5.viteste hiç sorun yapmıyordu. Gittik aracı çektik akrabalara. Yavaşlayınca yine yüksek tır-tır sesi yapıyordu ancak arada bir yapmıyordu. 2gün yattı araba. Sonra ustaya gidelim dedik. Bir usta baktı bunun şanzıman yağı yok şanzıman içinde kavrulmuş dedi yağ attı. Yola çıktık biraz gittikten sonra araç yine yolda kaldı. Çekiciyle ustaya çektik sol ön akis kırılmış. Usta onu değiştirdi zaten yağ dökülmüş yağını ekledi sesi biraz olsun azalmıştı. Yola çıktık Ankara'ya geri geldik yolda sorun olmadı. Bu şekilde devam ediyorum böyle.

Şuanki sorunum araç ilk çalıştırmada yine yüksek tır-tır ses çıkartıyor sanki vuruyor içeride bişeyler. Yine tır-tır devam. Debriaja basınca hiç ses yok. Aracı biraz kullandıkran sonra ısınınca ses azalıyor ancak halen ses oluyor yine de.

İlk baskı balatayı değiştiren usta yanlış bir iş yapmış olabilir mi çünkü ondan sonra başladı bunlar. Kendisine gittim orjinal parça taktız biz şanzımanın içinden geliyor ben yapmadım dedi. Ankarada gezmediğim usta kalmadı kimi şanzımandan diyor kimi bilyadan diyor. Şanzıman bolu istanbul arası yağsız çalıştı + birazda şehiriçi bu ciddi zarar verir mi şanzımana..

Kimse yardımcı olamadı ancak sizden yardım rica ediyorum.

İyi Çalışmlar. Teşekkürler.


CEVAP ;

Merhaba Mertcan  Çakıoğlu,

İlk baskı balatayı değiştiren ustanın yanlış bişey yapmış olabileceğini pek sanmıyorum. Çünkü baskı balata değişimi için şanzıman dağılmaz, sadece iner baskı balata değişilir ve tekrar takılır. Sizin arızanızın sebebi şanzımanın içinde olduğu için ustanızın hata yapma olasılığını düşük görüyorum.

Anlatımınızdan anladığıma göre şanzıman yağsız vaziyette uzun süre kullanmışsınız aracı. Bu durumda genelde şanzımanın içindeki dişliler yanar. Yani şanzıman yağsız kaldığında dişliler aşırı ısınarak metalik özelliklerini yitirirler, düz demir gibi bişey olurlar. Daha sonra siz şanzımana ne kadar yağ koysanız da artık o şanzıman yanık olur, ses yapar.

Bahsettiğiniz ses yolda giderken geliyorsa şanzımanınız yanmış demektir. Ama debriyajı bırakıp bastığınızda kesilen ses duruduğunuz yerde de geliyorsa bu şanzımanın yanık olduğundan kaynaklanmıyordur.

Benim görüşüm şanzımanın içindeki prizdirek bilyanız bozulmuş. Prizdirek bilyası bozulduğu zaman prizdirekte boşluk meydana gelir. Sizin debriyajı bırakınca gelen ses dediğiniz muhtemelen budur. Yani prizdirek bilyası. Prizdirek bilyası bozulduğu zaman prizdirekte boşluk meydana gelir. Bu boşluk keçeyi bozacağı için şanzıman yağını kaçırır. Yani şanzımandan yağ kaçma sebebi de budur. Bu yağ da baskı balataya bulaşacağı için balata bitikmiş gibi arabayı çekişten düşürür, gaz verdiğinizde motor devriyle birlikte araç aynı oranda hızlanmaz.

Gösterdiğiniz ustaların kiminin bilyadan, kiminin şanzımandan deme sebebini heralde anlamışsınızdır. Kimi bilyanın bozuk olunca yapacağı sesi kastettiği için bilya demiş, kimi de şanzımanın yağsız kaldığı için şanzıman demiş.

Benim size şöyle bi tavsiyem olabilir. İyi bir ustaya arabayı götürün. Ustanız şanzımanı indirip komple dağıtsın. O zaman neyin ne olduğu ortaya net olarak çıkar. Eğer sadece prizdirek bilyası bozuk ise bilyayı ve keçeyi vs değiştirip toplasın. Eğer dişlilerde yanıklık da varsa o şanzımandan medet ummayın. Çünkü dişlileri komple değiştirmek gerekir, o da komple şanzıman maliyetini geçer. O yüzden komple temiz bir çıkma şanzıman bulup taktırın derim.
Umarım en kısa yoldan bu sıkıntıdan kurtulursunuz, geçmiş olsun..

Gönderen : Mertcan ÇAKIOĞLU

0 yorum :

Konuyla ilgili yorumlar yapabilir, aracınızda yaşadığınız bir problemi diğer kullanıcıların okuması ve yorumlaması için paylaşabilirsiniz.