Intercooler Nedir? (Ara Soğutucu)

INTERCOOLER 
( Ara Soğutucu )

Intercooler; Otomobil, Kamyon, Çekici, Otobüs ve Traktörlerde motor suyu soğutma radyatörünün önünde yer alan "Hava Soğutma" radyatörüdür. Alüminyum Intercooler’ların turbo destekli motorlarda kullanımına 1970’li yılların ortalarından itibaren başlanmıştır. 

Günümüzde egzoz gazı çıkışının çevre üzerindeki olumsuz etkilerini en aza indirebilmek amacıyla konulan yükümlülükler nedeniyle ağır yük ve yolcu taşıyan araçların tamamında kullanılması zorunlu tutulmaktadır. 

Intercooler kullanılmasıyla egzoz gazı çıkışı iyileştirildiği

 gibi motor verimi artar ve turbo'dan geçirilmiş hava motora girmeden önce soğutulduğu için ısıl gerilimler düşürülerek yukarıda belirtilen faydalar sağlanmış olur. 

Turbodan çıkışta sıcaklığı 200 dereceye kadar yükselen hava Intercooler’a girer ve ortam sıcaklığının yaklaşık 40 derece üzerine kadar soğutularak motora sevk edilir. 

Üretici firmalar bu hava soğutma radyatörü için değişik isimler kullanırlar. Ancak bu hava soğutucusunun turbo ile motor arasında yer alması nedeniyle INTERCOOLER (ARA SOĞUTUCU) ismi yaygın olarak kullanılmaktadır.

2 yorum :

  1. merhaba benim traktörümde interkolır bulunmaktadır . fakat bir sorunum var traktör sabah saatlerinde performansı iyi iken öğle saatlerinden sonra bir düşüş görmekteyim bunun sebebi ne olabilir. bir diğer sorunda radyöterin içine yağ terlemesi oluyor bunun sebebi ne olabilir. bir diğer sorumda şu tahliye hortumu radyötör borularına bağlı bununla ilgili bir bilgisi olan varmı yorumlarınıza şimdiden teşekürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. sat ustam o motoru :) şaka bir yana havanın ısınmasıyla ilgili olarak performans kaybı yaşıyorsunuz. Yani soğutma sisteminize ciddi bir temizlik ve bakım lazım. Özellikle radyatör, hortumlar ve antifiriz kontrol edilmeli.

      Sil

Konuyla ilgili yorumlar yapabilir, aracınızda yaşadığınız bir problemi diğer kullanıcıların okuması ve yorumlaması için paylaşabilirsiniz.