MOTOR YAĞLAMA SİSTEMİ ve PARÇALARI

YAĞLAMA SİSTEMİ


Yağ filtresi
Arabaların motor içinde sürtünmeden dolayı aşınmayı önlemek için gerekli yağı tedarik eden sistemdir. Yağlama sisteminin sisteminin önemini ne kadar anlatmaya çalışsak az bile olur. Çünkü motorun çalışmasında hayati rol oynar. İnsan vücuduyla benzetme yaparsak aslında tam da yeri olur.
İnsan vücudunda bulunan kanı motor yağına, kalbi ise yağ pompasına benzetebiliriz.

Vücutta kalp durduğu zaman damarlara kan pompalanmadığı için insan kısa bir süre içerisinde insan hayatını kaybeder.
Aynı durum motor için de geçerlidir. Yağ pompası durduğu zaman yağ kanalları vasıtasıyla gerekli yerlere yağ ulaşmadığı için motor kısa süre içerisİnde durur ve büyük hasarlara yol açmış olur.



YAĞLAMA SİSTEMİ PARÇALARI ;

1- Yağ pompası ; 

Karterde bulunan yağı motor içerisindeki yağ kanallarına gerekli basınçla gönderen parçadır. Yağ pompası hareketini genelde ya krank milinden zincir vasıtasıyla alır, ya da doğrudan krank milinin ucundan kama vasitasıyla hareketini alır. İçerisinde bulunan basınç sibobu da motorun yüksek ve düşük devirlerindeki yağ basıncını ayarlar.

Yağ pompası

2- Yağ filtresi ; 

Yağ pompasının motor yağını ilk önce gönderdiği yerdir. Çünkü yağ çalışan motor parçalarına gönderilmeden filtre vasıtasıyla süzülerek tortu ve pislikten arınmalıdır. Yağ filtresinin genelde iki tipi vardır. Atom denilen dışı sac içi kağıt filtreden oluşandır. Diğer tip ise bir kutunun içerisinde yağ filtresi kağıttan olur ve değişimi sırasında kutunun üstteki plastik kapağı açılır ve filtre kağıdı değiştirilir.

3- Yağ çubuğu ; 

Motor içerisindeki yağın miktarını ölçmeye yarayan çubuktur. Çubuğu yerine tam sokup çıkardığınızda yağın çubukta son ulaştığı yer max. çizgisi ile min. çizgisi arasında olmalıdır. 

4- Yağ soğutucusu ;

Motor yağı ısınmaya çok müsaittir. Ancak max. ısıs da 125 dereceyi geçmemelidir. Bu yüzden Otomotiv üreticileri bazı marka araçlarda bu yağ soğutucusunu kullanmayı tercih etmiştir. Yağ soğutucusunun içinden radyatördeki soğutma suyu geçerken bi tarafından da yağ geçer ve ordan geçen yağ da bir miktar ısısını kaybetmiş olur. Ancak yağ soğutucusu her marka veya model araçta bulunmayabilir.
Yağ soğutucusu

5- Yağ süzgeci ;

Yağ pompasının karterden yağı emdiği ucunda bulunur. Karterin içinde bulunan iri pislik ve metal parçalarını süzmeye yarar.

6- Yağ müşürü ;

Yağ pompasının basıncını ölçer. Daha doğrusu sistem içerisindeki yağın basıncını ölçer. Yağ pompası bozulmasından veya herhangi bir sebepten dolayı yağ kanalların vs tıkanmasıyla YAĞLAMADA BİR SORUN olması halinde göstergedeki yağ lambasına ikaz göndererek sürücüyü uyarır. Bu durumlarda aracın hemen stop edilmesi gereklidir.

7- Motor yağı ;

Yukarıdaki örnekte verdiğim gibi insan vücudunda kan ne kadar önemliyse, motor yağı da motor için o kadar önemlidir.
Motor yağı, motorda bulunan hareketli parçalar arasına film tabakası oluşturarak sürtünmeyi azaltır ve aşınmayı önler. Motorun ısısını düşürür, motor içerisini mertal parçalardan temizler. 
Motor yağı ömrü dolmadan mutlaka değiştirilmelidir.
Motor yağı eksiği mutlaka kontrol edilmeli ve eksiği varsa tamamlanmalıdır.
Motor yağını aracınızın fabrika kataloğundaki birimlerinde kullanılmalıdır. Örneğin 5/30 10/40 vs. Bu ölçüler motor yağının vizkozitesini ve kalınlığını belirler. Farklı tip yağ konulması halinde motorun yağlama sistemi düzgün çalışmayabileceğinden ciddi zararlar oluşur.

ÖNEMLİ NOTLAR ;

1- Motor yağını en az iki güne bir kontrol edin. Bişey olmaz demeyin, olursa maliyeti büyük olur. Hem iki dakikanızı almayacaktır yağı kontrol etmeniz.

2- Araç çalışırken motor yağ lambası (kırmızı) yandığı halde aracı derhal beklemeksizin stop edin. Yağlama durduğunda aracın çalıştığı her saniye büyük zararlar açıyor demektir.

3- Bagajda mutlaka en az 1.5 litre motor yağı bulundurun.

4- Motor yağınızı her 10000 binde bir değiştirin ( araç marka modeline göre bu miktar değişebilir). Eğer yıllık bu kilometreyi doldurmuyorsanız yılda en az bir defa değiştirin.

5- Motor yağını değiştirdiğinizde yağ filtresini de mutlaka birlikte değiştirin.

0 yorum :

Konuyla ilgili yorumlar yapabilir, aracınızda yaşadığınız bir problemi diğer kullanıcıların okuması ve yorumlaması için paylaşabilirsiniz.