Xenon Far Nedir ? Avantajları Nelerdir ? Xenon Hakkında Genel Bilgi

XENON HAKKINDA BİLGİ

Xenon Ampul Yapısı ;
Xenon ampul, içinde çok yüksek saflıkta Xenon gazı karışımı bulunan bir mikro deşarj lambasıdır. Halojen ampullerde olduğu gibi Xenon ampullerde “Flaman” bulunmayıp, Işık, Quartz bir cam tüp içerisine yüksek basınç ile doldurulmuş Xenon gazı ile 2 elektrot arasında oluşan ark ve çakma sureti ile oluşmaktadır.
Xenon lambanın ışık verebilmesi için ateşlemeyi başlatacak bir marş dinamosu ve düzenli ışık vermeyi sağlayan bir elektronik balast gereklidir.

Xenon Aydınlatmanın Avantajları ;

Xenon Ampuller, Halojen ampullerden 2–3 kat daha fazla ışık üretmelerinin yanı sıra Halojen ampullerin yarısı kadar güç harcarlar.

Bu nedenle, sürücüye 2–3 kat daha fazla net görüş alanı ve araç’ın elektrik sisteminden da çok daha az güç çeker.

Xenon aydınlatma, karanlıkta aynı gün ışığı gibi aydınlatma sağlamaktadır. Araştırmalara göre Xenon Aydınlatma, sürücünün konsantrasyonunu sağlaması nedeni ile çok daha güvenlidir.

1960 larda, Halojen farlar çıktığında gözleri kamaştırdığı söylenmekteydi, şimdi ise Xenon farların göz kamaştırdığı söylenmektedir. Bu inanış yanlıştır.

Normal şartlarda sürücü önündeki yola bakmalıdır. Xenon teknolojisi ışığa farklı bir renk vermesi nedeni ile sürücü, diğer aracın farına bakma meyilinde olmakta buda halojen fardan daha az da olsa göz kamaşmasına neden olmaktadır. Zaman içerisinde her kes bu Xenon aydınlatmaya alışacak ve bu tür şikâyetler ortadan kalkacaktır.

Teknik olarak Xenon farlar, Halojen farlara göre daha az göz kamaştırmaktadır. Bu nedenle sürücü karanlık geçişlerde yol kenarlarını çok daha net olarak görebilmektedir. Güçlü ışık ile aydınlatma sınırları içerisinde her tarafa mümkün olan aynı aydınlatmanın dağıtılması sağlanmaktadır.

Kaliteli Xenon ampullerin ömürleri yaklaşık araçların ömürleri kadar olabilmekte ve Xenon ampullerin sadece fiziksel bir hasar oluştuğunda değişebileceği duruma gelmiştir.

Neden Xenon Aydınlatma? ;

On Yılı geçen bir süre içerisinde araçlar gittikçe geliştirilerek ABS, Airbag, Air-Condition, ASR gibi teknoloji uygulamaları ile çok daha konforlu üretilmeye başlamıştır. Buna rağmen kazaların %60 kısmı karanlıkta oluşmuştur. Bu nedenle Aracın aydınlatması yol güvenliği açısından büyük rol oynamaktadır.

Gerçekte de 60 yaşındaki bir sürücünün, 20 yaşındaki bir sürücüye göre aynı performansı sağlayabilmesi için 10–11 kat daha fazla ışığa ihtiyacı olmaktadır. Bundan dolayı yaş ilerledikçe daha güvenli bir sürüş için daha fazla aydınlatmaya ihtiyaç vardır.

Xenon lambalar, standart Halojen lambalara göre %300 ‘e kadar daha fazla gelişmiş bir görünüm sağlamaktadır. Bu nedenle, Xenon Far Aydınlatma sistemi her koşulda çok daha fazla görüş alanı ve mesafesi sunması nedeni ile can ve mal emniyetinizi sağlamaktadır.

2 yorum :

  1. Yağmurlu havalarda göremedik bir hikmetini şu xenon farın ya neyse.aksine cok göz alıyor.

    YanıtlaSil
  2. Arkadaşlar şahin uyumlu far hangisi h4 8000k uyumlumudur tşkrler

    YanıtlaSil

Konuyla ilgili yorumlar yapabilir, aracınızda yaşadığınız bir problemi diğer kullanıcıların okuması ve yorumlaması için paylaşabilirsiniz.